![]() ![]()
Vi ønsket et selvstendig og uavhengig Saga |
Innholdsfortegnelse / Contents
|
Hydros melding om at de vil legge inn bud på Saga har skapt ny dynamikk i situasjonen. En situasjon hvor også Statoil har meldt seg på som mulig budgiver. Innen enkelte miljøer er det uttrykt forståelse for å slå sammen Hydro/Saga eller Statoil/Saga, sogar å slå sammen alle de norske (inkl SDØE) til et norsk storselskap for bedre å kunne konkurrere internasjonalt. Dette mener vi er en dårlig idé av hovedsaklig to grunner:
I tillegg til at mange kastes ut i arbeidsløshet innebærer dette at kompetanse som det har tatt mange år å bygge opp, og som har vært politisk prioritert å gjøre, nå blir tapt for norsk oljeindustri uten at det er nødvendig. Saga har bygd opp en god og kompetent organisasjon og fagmiljø. Arbeidsplassene er idag lønnsomme selv med relativt lave oljepriser. Den unike kompetanse som Sagas organisasjon idag har, vil i stor grad bli borte, fordi Hydro eller Statoil primært vil være interessert i selskapets felt- og lisensportefølje, ikke selskapets ansatte.
Saga har idag kontorer i Sandvika, Stavanger, Florø, Kristiansund og Harstad. En sammenslåing vil også bety en konsentrasjon av oljemiljøene og kan bety færre arbeidsplasser i distriktene.
F.eks. kan selskapenes vurdering av leteområder variere sterkt. Områder som er forlatt av et selskap har ofte blitt overtatt av andre selskaper som gjør olje- og gassfunn. (Sagas tidlige prioritering av Haltenbanken som satsningsområde medførte store gassfunn i Midgard, Kristin og Lavrans. Dette er for eksempel et område som Norsk Hydro og Statoil ikke har priortert.) Norske operatørers andel av leteboring var i 1997 58% og har variert mellom 51% og 73% de siste årene. Totalt var det 11 selskap som opererte letebrønner i 1997 hvor kun 7 selskap sto for 88% av aktiviteten. Dette betyr at verdiskapningen er styrt av noen få selskap. En ytterligere konsentrasjon av virksomheten til Statoil og Hydro vil være uheldig.
Det hevdes at dagens utenlandske selskap på norsk sokkel kan ta vare på mangfoldet. Til dette er å anføre:
Det er viktig å understreke at Saga ikke er i noen form for krise. Vi kan drive fortsatt som nå. Det er derfor et reelt alternativ å bruke Statoil til å blokkere Hydro sitt oppkjøpsforsøk og samtidig nekte Statoil å kjøpe. Slik kan tre norske miljøer fortsatt opprettholdes.
Sagas hovedproblem idag er aktive, langsiktige storaksjonærer og manglende kapital til investeringer ved lave oljepriser, ikke lønnsomhet. Slik kapital finnes dessverre i liten grad i landet bortsett fra nettopp Statoil/staten og Hydro. Disse står uansett på egne bein, og trenger ikke overta Saga for å overleve.
Det finnes flere interesserte utenlandske selskap. Istedenfor at Saga "slaktes" og organisasjonen oppløses, må det være bedre at utenlandsk kapital får anledning til å slippe til gjennom å kjøpe ut en del av, eller alle, dagens aksjonærer. Selskapet har forøvrig idag ca 40% utenlandsk eierandel, og man har i lengre tid uansett ikke kunnet diskriminere utenlandske aksjekjøpere innen EØS-området.
Forutsetningen må være
Det er framført som en bekymring at vi ikke har noen garanti for arbeidsplassene på lengre sikt ved et utenlandsk oppkjøp. Det er riktig. Antakelig vil det bli noe reduksjon umiddelbart, særlig innen stab/støttefunksjoner som finans, strategi og internasjonal avdeling. Likevel vil ikke dette ha samme dramatiske konsekvenser som ved et Hydro/Statoil-oppkjøp. Et utenlandsk selskap som vil satse på norsk sokkel, vil ikke bare være interessert i ressursene under bakken, men vil i vel så stor grad være interessert i vår organisasjon og kompetanse – "hodene" våre. Det er det de vil være villig til å "betale ekstra" for i forhold til en verdivurdering av ressursene. Olje- og gassproduksjonen må tross alt foregå i Norge, og et utenlandsk selskap vil dessuten være avhengig av å delta i det norske faglige nettverket. De kan bare i begrenset grad flytte arbeidsplasser utenlands.
Arvesølvet må først og fremst være den organisasjon og kompetanse som gjennom mer enn 25 år er bygd opp i selskapet. Det er dette som kan gå tapt hvis man signaliserer til interesserte utenlandske selskap at Saga skal være "norsk" og lar Hydro eller Statoil kjøpe Saga (eller for den saks skyld slår sammen alle de norske selskapene) med påfølgende rasjonalisering. Kompetansen finnes ikke bare gjennom de enkelte Saga-ansatte, men vel så mye gjennom organisasjonen som helhet som sammen skaper verdier og resultater.
De ansatte reagerte kraftig på det, og de tre fagforeningene i Saga - Nopef, Nif og Soaf - sendte samme dag ut en felles pressemelding:
De ansatte i Saga Petroleum ønsker ikke Hydro
De ansatte i Saga reagerer negativt på Norsk Hydros oppkjøpsforslag. Et oppkjøp vil
innebære en utarming av mangfoldet i norsk oljeindustri, og vi frykter tap av et stort
antall arbeidsplasser i begge selskapene. Det finnes bedre løsninger for å ta vare på
arbeidsplassene, kompetansen og mangfoldet i industrien
Saga foretar idag en nedbemanning og effektivisering for å tilpasse seg en endret markedssituasjon og skape en ny plattform for videre drift. Vi mener dette vil gi samfunnet og aksjonærene en større verdiskapning.
Hydro og Statoil
annonserte 27.mai at de hadde blitt enige om en avtale om å dele Saga
Fagforeningene gikk sterkt ut imot denne slakteavtalen som ble sett på
som pest og kolera på en gang:
Vi ønsker også å poengtere at Saga ikke er i noen form for økonomisk krise. Selskapets soliditet og fremtidsutsikter er lyse så vi trenger ingen norsk "redningsaksjon".
Vi vil ønske velkommen et bud fra eventuelle utenlandske selskaper som er villig til å satse på norsk sokkel og videreføre Sagas organisasjon. Etter vår mening er dette den beste måten å redde arvesølvet på, og å skape størst mulig verdiskapning for det norske samfunn.
Forbundet Nopef krever i en pressemelding 12.mai at en eventuell sammenslåing ikke skal føre til oppsigelser. Dette gjentas i en ny pressemelding 27.mai i forbindelse med annonseringen av avtalen mellom Hydro og Statoil
Forbundet Nopef avviser i en pressemelding 27.mai at det er noen god ide å la Statoil og Hydro dele Saga
Etter at Elf la fram tilbud på Sagas aksjer 28.mai, sendte fagforeningene i Saga ut følgende pressemelding:
9.juni hadde fagforeningene NOPEF, NIF og OFS i Saga og Elf et felles møte som konkluderte med en positiv holdning til sammenslåing, men med en del forutsetninger. Følgende pressemelding ble sendt ut:
Fagforeningene er på bakgrunn av en realistisk vurdering av framtidsutsikter for selskapene og de foreliggende alternativer for Saga, positive til en sammenslåing. Denne holdningen er basert på Elf sine uttalelser om økt satsing på norsk sokkel og på forsikringer om en langt mindre rasjonalisering i Saga enn ved Hydro-oppkjøp.
Fagforeningene vil videre understreke at denne holdningen forutsetter at en eventuell fusjoneringsprosess vil foregå i nær dialog med fagforeningene, og at ledelsen bestreber seg på å minimere negative effekter for de ansatte. Vi forutsetter
NOPEF v/Espen Løken/Saga og Sigrid Werner/Elf
NIF v/Gunnar Rørnes/Saga og Thomas Wiborg/Elf
OFS v/John Simonsen/Saga og Berit Kvame Astad/Elf
10.juni offentliggjorde Statoil og Hydro sammen et nytt bud på kr 135. De ansattes fagforeninger Nopef, Nif og Soaf sendte ut følgende pressemelding:
Hvis Hydro og Statoil vinner fram med sitt spill, er det vår organisasjon og 800 arbeidsplasser som ofres. Milliarder av statens penger skal brukes for å sanere 800 (ifølge Hydro) lønnsomme arbeidsplasser. Et oppkjøp vil videre innebære en utarming av mangfoldet i norsk oljeindustri. En slik utarming er helt unødvendig.
De ansatte i Saga er positive til oppkjøp av Elf siden dette bedre vil ta vare på vår organisasjon, kompetanse og arbeidsplasser samtidig som det tar vare på mangfoldet på sokkelen.
Vi kan ikke forstå at politikere og myndigheter kan støtte Hydro og Statoil sin bruk av statens penger og derigjennom kaste 800 mennesker ut i arbeidsløshet. Vi appellerer til myndigheter og politikere om å ta til fornuft.
Elf kastet inn håndkleet om kvelden 10.juni. Dagen etter anbefalte de aksjonærvalgte representantene i Sagas styre overfor aksjonærene å selge sine aksjer
til Norsk Hydro. De ansattvalgte representantene reagerte kraftig på dette, og sendte ut følgende
pressemelding:
Ansattes styrerepresentanter svært skuffet over anbefalingen fra styrets flertall
De ansattes styrerepresentanter er svært skuffet over flertallet i Sagas styre sin anbefaling til selskapets aksjonærer
om å selge aksjene til Norsk Hydro. Vi er særlig skuffet over at det ikke er lagt større vekt på at et salg innebærer
nedleggelse av selskapet. En slik nedleggelse er unødvendig. Selskapet kan fortsette "på egen kjøl", og det finnes
andre interessenter som er villige til å videreføre selskapets organisasjon
Både interne og eksterne verdivurderinger viser dessuten at Sagas aksje kan ha et potensial ved dagens oljepris som ligger over tilbudet. Disse verdiene kan realiseres dersom selskapet fortsetter på egen kjøl.
Vi vil også påpeke at et Hydro/Statoil kjøp av Saga vil innebære at mangfoldet på norsk sokkel utarmes gjennom at Saga som en stor aktør vil forsvinne. I praksis vil en duopol-situasjon oppstå på norsk sokkel, noe samfunnet ikke kan være tjent med.
Blir dette akseptert av Sagas aksjonærer og myndighetene vil et kapittel i norsk oljehistorie avsluttes
Torstein Busland, Kurt Høyland, Espen Løken
I forbitrelse overfor det politiske spillet annonserte fagforeningene Nopef, Nif og Soaf samtidig at de ville gjennomføre
en politisk streik torsdag 17.juni da Stortinget skal behandle kapitalutvidelsen i Hydro som vil gjøre det mulig for
selskapet å kjøpe Saga. Følgende pressemelding ble sendt ut:
De ansatte i Saga gikk til politisk streik 17.juni
Torsdag 17.juni skal Stortinget behandle St.prp. 81 om kapitalutvidelse i Norsk Hydro for å
gjøre selskapet i stand til å overta Saga. De ansatte gikk samme dag til 2 timer politisk streik
og arrangerte markeringer på alle kontorsteder og offshoreinstallasjoner. 600 Saga-ansatte
demonstrerte foran Stortinget hvor det var appeller fra lederne av de tre fagforeningene. I
Stavanger og Florø var det lokale demonstrasjoner.
Politikerne vil ved aksept av regjeringens forslag være ansvarlig for å legge ned Saga, og derigjennom kaste 800 mennesker ut i arbeidsløshet med de ringvirkninger det gir.
Vårt krav er at politikerne ikke gir Hydro denne muligheten. Denne vanvittige bruken av statens penger må stoppes.
De Nopef-tillitsvalgte i de tre norske oljeselskapene reagerer sterkt på forbundsleder Lars A. Myhre sitt utspill om sammenslåing av disse bedriftene.
Denne idéen er ikke behandlet i forbundets organer og er ikke tatt opp med foreningene i de berørte bedriftene. En slik framgangsmåte er organisatorisk uakseptabel i så viktige spørsmål.
Vi er opptatt av å trygge arbeidsplassene i våre bedrifter, og kan heller ikke se at de ansatte er tjent med denne type utspill.
Espen Løken, hovedtillitsvalgt for Nopef i Saga Petroleum, telefon 91849707/67126963
Lill Heidi Bakkerud, konserntillitsvalgt for Nopef i Statoil, telefon 95236098
Geir Nilsen, leder for Nopef i olje- og gassdivisjonen i Norsk Hydro, telefon 91327695
Pressemelding fra de ansattes fagforeninger 25.11.98:
Mangfold - ressursforvaltning
Det har vist seg ved mange anledninger at selskapenes vurdering av leteområder
varierer sterkt. Områder som er forlatt av et selskap har ofte blitt overtatt av andre
selskaper som gjør olje- og gassfunn
Mangfold og alternative letemodeller er et nøkkelord i ressursforvaltningen på norsk
sokkel. Det er vist i to ulike sammenliknings-/ benchmarking studier (Wood MacKenzie 1996,7
,8 for Olje- og Energidepartementet / OLF; omfatter 21 selskaper og Paras 1996 og 98 for
OLF)) at selskapet for årene 1991 til 1997 klart har vært blant de aller beste på norsk
sokkel når det gjelder oppnådde leteresultater, dvs når det gjelder både ressurstilvekst ,
letekostnader pr. fat og reserveerstatningsgrad
Mangfold - leverandørindustri
Saga bidrar til utvikling av norsk leverandørindustri
Mangfold og norsk tilhørighet er også viktig for å oppnå flere innfallsvinkler og
alternativer til å skape grobunn og initiativ til vekst og utvikling innen norsk
offshoreindustri. Saga har som operatør og deltaker på norsk sokkel bidratt betydelig til
dette ved å gå nye veier i samarbeid med industrien i forberedelse og gjennomføring av
utbygginger som Snorre, Tordis, Vigdis, Varg og nå Snorre B og utvikling av Haltenbanken
Sør
Saga har sammen med Statoil og Hydro vært de viktigste bidragsyterne i Norsok-prosessen.
Brytingen mellom de tre, ikke minst båret frem av Saga, har vært reell og nødvendig for å
få frem varierte synspunkter under arbeidet.
Resultater - leverandørindustri
Resultater - teknologiutvikling
Sagas FoU-budsjett har de senere år ligget på mellom 110 og 150 mill. kr. Av dette settes
75-80% ut til eksterne institusjoner og industrien. I tillegg finansierer vi langsiktig
oppbygging av spisskompetanse i de samme miljøer som egne poster i våre
operatørbudsjetter.
Sagas filosofi er å være bruker, ikke eier, av teknologi. Detter har skapt grunnlag
for en konkurransedyktig leverandørindustri ved at teknologi og kompetanse eies av
leverandørbedriftene som fritt kan nyttiggjøre seg dette. Saga søker ikke egne patenter og
ønsker som oljeselskap å bruke våre finansielle og operative ressurser på egen
kjernevirksomhet
Ved å la forsknings- og utviklingsoppdrag utføres av industrien og ikke med egne
ressurser, bidrar Saga med vekstvilkår og utviklingsmuligheter for norsk teknologimiljø.
Sagas rolle som oppdragsgiver og kompetent og krevende teknologikunde har skapt gode
resultater og sikret mange arbeidsplasser.